Archief

HISTORIE
TONEELVERENIGING
SPEKTAKel

Voordat de oprichtster van onze club, Corrie van der Werf, in 1980 naar Kessel verhuisde, speelde ze al 5 jaar toneel bij toneelclub “Poespas” in Hegelsom. Na enkele jaren in Kessel te wonen dacht ze: wat zou het toch leuk zijn als er ook in Kessel een toneelvereniging zou zijn. Daarom nam zij het initiatief een oproep te plaatsen in het lokale krantje “Op den Baum”, waarin ze mensen vroeg om samen een toneelclubje te starten. Maar liefs 13 geïnteresseerden gaven gehoor aan deze oproep. Met deze enthousiaste groep werd het begin gemaakt van een Kesselse toneelvereniging.

De naam “Spektakel” is door Ger Kappel bedacht. Op 19 augustus 1982 werd het allemaal officieel: Toneelvereniging Spektakel was geboren!!
Het eerste bestuur bestond uit: voorzitter Johan van Knippenberg, secretaresse Annelies Bouten-Franssen en penningmeester Corrie van der Werf, die dit 35 jaar heeft gedaan!

In 1983 werd het eerste toneelstuk gespeeld: “Zoë heat tante Marie ut gewild”. Dit werd gespeeld met alle 13 leden. Het stuk werd opgevoerd in gemeenschapshuis “de Paort”, zoals dat nú ook nog altijd het geval is.
De eerste jaren werd ook in Kessel- Eik gespeeld. Ook hebben we een enkele keer “uitgespeeld” in Helenaveen, Grathem en Panningen.Dit was erg leuk, maar om iedere keer het hele “Spektakel” te verhuizen, bracht erg veel werk met zich mee.

De eerste regisseuse was Beppie van der Sanden. Zij was lerares Engels aan het Bouwens en had al enige ervaring als regisseuse met jeugd op scholen. We hebben maar liefst 4 jaar met haar mogen samenwerken. Daarna volgden vele bekende en minder bekende regisseurs. Iedere regisseur bracht weer nieuwe spelmethodiek en een eigen, verrassende kijk op toneel met zich mee, waarvan onze leden veel leerden en groeiden in hun spel.
De oprichting van “Spektakel” werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Kessel. Dit moest worden terugbetaald wanneer de vereniging binnen 5 jaar zou stoppen…..!

De subsidie werd o.a. besteed aan het eerste decor waarvan de panelen getimmerd werden door Dre Joosten en Rien van der Werf. Ze hebben degelijk werk verricht, want na 37 jaar gebruiken we deze panelen nog steeds. Tegenwoordig is Wil Cootjans, die ook 27 jaar voorzitter is geweest, al heel wat jaren onze decorbouwer.

Corrie volgde in het jaar van de oprichting een grimeercursus. Vele jaren zorgde zij voor de grime. Sinds 2007 zorgt onze grimeuse Therese Verstegen ervoor dat alle spelers goed geschminkt de bühne op komen. Alle taken, zoals het opzetten van het decor, opbouwen van de tribune en het regelen van kleding en attributen werd en wordt nog steeds verzorgd door onze leden met hulp van familieleden, vrienden en bekenden.

Opvallend is, dat na 37 jaar nog steeds 3 spelers van toen actief zijn binnen onze vereniging, een gezellige groep mensen die met passie en plezier samen iets moois willen neerzetten voor ons toneelpubliek.
Een toneelpubliek, dat we ieder jaar weer in grote getale mogen ontvangen en daar zijn wij heel dankbaar voor en trots!

Video’s